Standardní nákup luxusního opasku probíhá asi tak, že si prostě kupujete oblek a v rámci „vystrojování“ personálem dojde na téma boty a opasek. Lepší obchody už pokrývají všechny tyto obchodní příležitosti, tedy včetně bot a peněženek, ale i ty klasické mají minimálně sadu „továrních“, značkových opasků.

Takové opasky v luxusní prodejně s obleky jsou samozřejmě velká konkurence, někdo kdo utrácí za drahý oblek má peníze i na drahý opasek a neuvažuje o nějakém modelu typ „armyshop“ za 149 Kč. Opasky v hypermarketu nebo prodejně s botami mi konkurují také, ale nejvíce snad právě ty „salóny“, kde chtějí za opasek 1800 Kč. Klasická cena v marketu je pak cca 600 Kč – 800 Kč.

A teď takový paradox, jak je člověk naivní, i když je de facto „z oboru“. Bylo mi jasné, že opasek za 150 Kč z kůže být nemůže a ani se to prodejce nesnaží předstírat. Opasky v hypermarketu za 750 Kč jsem si důkladně prohlédl a měl jsem významné pochybnosti o jejich kvalitě. No a opasky za 1800 Kč v krejčovských dílnách jsem si neprohlížel, tam nějaká důvěra byla.

Až mi jeden zákazník donesl „starý opasek“ (2 roky) jako metriku pro nový. Na opasku byla značka opravdu luxusních oděvů a já nestačil zírat, z čeho dělají opasky za 1800 Kč. Normální kartonová lepenice. Raději jsem se 3x zeptal, jestli to opravdu kupoval v jejich prodejně a pak jsem ještě druhý den udělal kontrolu na webu. A to jsem spadl ze židle. Pánové a dámy, ta lepenice z kartonu stála 2990 Kč. A k tomu spona s vypadlou osičkou. Nacvakávací. V hodnotě asi 25 Kč. Tak jak nemít zlomyslnou radost.